Prvi Investicijski forum zdravlja i turizma Adriatic regije otvoren je u četvrtak u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Otvorenje prvog Investicijskog foruma zdravlja i turizma Adriatic regije

Otvorenju foruma prisustvovali su pomoćnik ministra zdravstva, dr. med spec. Denis Kovačić, izaslanik predsjednice RH, dr. sc. Tomislav Madžar, državni tajnik ministarstva zdravlja Crne Gore, Milovan Vujović, direktor HTZ-a, Kristijan Staničić, bivša ministrica zdravstva i izaslanica gradonačelnika Zagreba, prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, Jeff Blackard, investitor i developer, dr. Jagyasi Prem, konzultant, dr. John Raffeto, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke Ambassador Care iz Washingtona te mnogi drugi cijenjeni gosti i stručnjaci koji su došli iz cijeloga svijeta.

“Drago nam je što su ljudi prepoznali važnost ovog Foruma i tema koje smo danas prošli. Hrvatska je pokazala da nudi brojne mogućnosti za ulagače, ali još je posla ispred nas. Prilike za investiranje doista su velike i otvaraju širok spektar mogućnosti."

- istaknuo je inicijator Foruma dr. Miljenko Bura.

Sudionicima iz industrije zdravlja i turizma predstavljene su brojne konkretne investicijske prilike s pripremljenom dokumentacijom te su se mogli čuti detalji projekata, njihov status, zainteresiranost sudionika te što je sve potrebno da se projekti ostvare. Iako za konačan cilj, cjelogodišnju sezonu, još uvijek nedostaje infrastrukturnih kapaciteta i poticajan zakonski okvir, ovi projekti početak su uzleta. Predstavljene prilike na Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije čekaju na ulagače i mogu pokrenuti ne samo rast u turizmu, već i razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Konzultanti iz Medicinske Grupe d.o.o. prezentirali su projekt u kojem se povezuje, odnosno ostvaruje sinergija zdravstvenog i ruralnog turizma - prvi privatni aerodrom u Hrvatskoj - u Stankovcima. Investicija vrijedna 400 milijuna € imala bi nemjerljiv utjecaj na cijelu Dalmaciju.

Očekuje se razvoj novih projekata u Adriatic regiji, a kao dobre ideje i realizaciski planovi navode se Hotel Resort Blue Spa Bristak u Tribunju, Hotel Resort Blue Spa Srima, Sv. Petar na Pag te Lustica Bay u Crnoj Gori. Predstavljeni su i tijek razvitka zdravstvenog turizma u Zagrebu - izgradnje zagrebačkih termi i dovršetak infrastrukture u Blatu.

Tematski blokovi Foruma uključivali su: Stvaranje cjelogodišnje destinacije zdravlja i turizma, Investicije, investitori i financijski modaliteti, Zdravstvena i turistička infrastruktura i Silver ekonomija. Osim zdravstvene infrastrukture, govorilo se i o sadašnjoj ponudi privatnih zdravstvenih ustanova, hotelima, resortima, toplicama, novim sadržajima u hotelima koji mogu unaprijediti postojeću ponudu – medicinskom wellnessu, zatim državnoj imovini čiji punktovi mogu postati zonama zdravstvenog turizma, sporta i rekreacije, „silver ekonomiji“ i „silver generaciji“ – populaciji kojoj smo kao destinacija zanimljivi i izvan glavne sezone.

„Ovaj forum fokusirao se na najvažnije teme za investitore, poduzetnike, predstavnike vlade, developere i projektante te pruža rješenja zainteresiranim ulagačima koji zajedno s nama žele na bolje mijenjati uvjete rada i života u Hrvatskoj. Bez kvalitetne i sveprisutne zdravstveno-turističke infrastrukture ne možemo graditi cjelogodišnji turizam stoga smo okupili sve zainteresirane, iznijeli konkretne projekte i mogućnosti, objasnili postojeće izazove te spojili ulagače i partnere koji mogu od Hrvatske napraviti cjelogodišnju poželjnu destinaciju.“

– izjavio je dr. Miljenko Bura, inicijator Foruma